Gastro-oesofageale reflux

Onder brandend maagzuur of pyrosis berstaan we het branderig gevoel achter het borstbeen. Dit gevoel wordt uitgelokt door het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm (oesofagus). Vandaar dat we ook spreken over gastro - oesofageale reflux.

Reflux is vaak te wijten aan een slechtwerkende sluitspier, de gastro - oesofageale sfincter, gesitueerd tussen de slokdarm en de maag. Normaal verhindert deze spier dat de zure maaginhoud terugvloeit naar slokdarm of keel.

De werking van de sluitspier kan ondermeer verminderen bij het ouder worden. Dit verklaart waarom brandend maagzuur meer voorkomt bij ouderen. Ook bepaalde voedingsmiddelen (chocolade, munt, vetten, …), alcohol en roken verminderen de werking van de gastro - oesofageale sluitspier. Door een verhoogde druk op de maag hebben personen met overgewicht en zwangeren, vooral in de laatste maanden van de zwangerschap, vaker last van brandend maagzuur.

Langdurig aanhoudende reflux - klachten kunnen leiden tot ontsteking van de slokdarm (oesofagitis), zweren in de slokdarm en in ernstige gevallen tot vernauwingen in de slokdarm.

Bron: APB

Heeft u een specifieke vraag? Of u wenst méér informatie?

Neem gerust contact op met ons.

© 2013 - Webdesign Attractive Design. - Login